Rijschool - Praktijkexamen CBR

Wanneer je over voldoende rijvaardigheid beschikt zal de instructeur het praktijkexamen voor je aanvragen. Op de dag van je praktijkexamen rijd je met je rijinstructeur eerst nog 1 uur voor, om in te komen en op tijd bij het CBR aanwezig te zijn.  Het praktijkexamen wordt afgelegd in je eigen lesauto. Tijdens de rijlessen ben je gewend geraakt aan die auto, dus is het wel zo prettig om in je eigen lesauto te mogen afrijden. Voor dat de rijschool je praktijkexamen kan aanvragen moet je de  rijschool eerst machtigen en moet je bij het CBR een gezondheidsverklaring kopen en indienen.


Deze formulieren/documenten moet je mee nemen naar het praktijkexamen

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Ingevuld zelfreflectie formulier
  • Eventueel het formulier van de tussentijdse toets

 Download hier het 

zelfreflectie formulier!

Download Hier Het Zelfreflectie Formulier

     

in samenwerking met het

Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen


Regulier examen

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig  kunt rijden en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op: de beheersing van de auto, kijkgedrag, of je goed voorrang verleent, in- en uitvoegen en rijden op kruispunten en rotondes.

Tussentijdse toets

De tussentijdse toets lijkt heel veel op een 'echt' praktijkexamen. De examinator toetst je op dezelfde punten als bij het echte examen.  Na afloop krijg je advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen, voordat je echt praktijkexamen doet.

Vrijstellingen: Je kunt vrijstellingen verdienen voor de bijzondere verrichtingen zoals: omkeren, parkeren of stoppen. Dat betekent dat de examinator je hierop tijdens het praktijkexamen niet meer beoordeelt. Je verdient de vrijstelling alleen voor het eerst volgende praktijkexamen.  Slaag je niet in 1 keer, dan moet je bij je herexamen wel weer de bijzondere verrichtingen doen. De tussentijdse toets is een goede manier om kennis te maken met de manier van examineren. Het is eigenlijk een proefexamen, waarbij je rijdt met een echte examinator. Het is aan te raden om een tussentijdse toets te doen, uit onderzoek is gebleken dat leerlingen die een tussentijdse toets doen meer kans hebben om in 1 keer te slagen voor het echte praktijkexamen en het geeft een stukje ervaring in examen doen. Door de tussentijdse toets weet je wat je te wachten staat met het examen, wat een stuk zenuwen voor het examen weg kan nemen, waardoor je meer ontspannen achter het stuur zit.

CBR

 

        Faalangst examen

Wat is er anders aan het faalangstexamen?

Je krijgt een examinator toegewezen die getraind is in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd om je op je gemak te stellen en het is mogelijk  om tijdens de rit een time-out aan te vragen. De eisen die gesteld worden  zijn  hetzelfde  als  bij een gewoon  examen.

    

 Klik hier om te testen of je faalangst hebt?

Doe de faalangst test!


Klik hier voor tips tegen faalangst!

DO'S & DON'TS

    B.N.O.R. examen

Als je vier keer niet slaagt voor je praktijkexamen, doe je daarna een speciaal examen. Dit noemen we een 'Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid' examen. Je hebt dan meer tijd, en je krijgt meer persoonlijke begeleiding.

Kaart
Opbellen
E-mail
Info